Inloggen
 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

In onderstaande rubriek vindt u antwoord op veelvoorkomende vragen. Met veel vragen kunnen wij u direct online helpen. Bekijk de antwoorden op vragen die klanten ons het meest stellen. Klik op onderstaande vraag en ontvang direct uw antwoord:

1. Wat is leisteen?
2. Zit in leisteen asbest?
3. Hoe wordt leisteen gewonnen?
4. Wat kan je allemaal met leisteen?
5. Waarom moet ik voor leisteen kiezen?
6. Waarom natuurleien op een hellend dak?
7. Is leisteen echt beter dan een ander soort dakbedekking?

 

Staat uw vraag/antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en wij helpen u persoonlijk verder.


 

 Wat is leisteen?

Een lei is in hoofdzaak een metamorf gesteente, ontstaan uit leemafzettingen. Onder de invloed van de hoge drukken en de grote schuifkrachten die in onze aardkorst heersen, is de gelaagdheid ontstaan en een meer of minder sterke kristallisatie en vertanding van de mineralen. Al deze factoren, dus samenstelling van de grondstof, druk en ouderdom van de lagen, bepalen de kwaliteit van de leien.

Door de plooiing van de aardkorst kwamen de leilagen vaak schuin te liggen en werden grotten gevormd. De natuur maakte dus als het ware de eerste leien daken. Die zijn dus niet door de mens uitgevonden, maar ontdekt. Juist de plooiing en opstuwing van de laagcomplexen veroorzaakt enerzijds voor de ontginning van de daklei moeilijke technische problemen, doch anderzijds is de drukgelaagdheid in het oorspronkelijke kleigesteente ontstaan, waardoor dit die typische bladerige structuur heeft gekregen die de lei zo doet splijten.


 

 Zit in leisteen asbest?

 Nee, in natuurleien zit geen asbest verwerkt. Ereprofessor Dr. Jean Pierre Cnudde aan de Universiteit Gent (Vakgroep Geologie en Bodemkunde) heeft een verslag opgesteld over zijn onderzoek naar natuurleien. Bij het opstellen van de Europese norm over natuurleien kwam hij tot het besluit dat natuurleien geen gevaarlijke stoffen bevatten (dus geen asbest) en evenmin schadelijke stoffen die op termijn de bodem zouden kunnen verontreinigen.

Klik hier voor het originele verslag van Professor Cnudde.


 

 Hoe wordt leisteen gewonnen?

Het leigesteente werd en wordt gehaald uit open groeves en uit mijnen (ondergrondse groeves). De methoden om het leisteen uit groeves te halen, is afhankelijk van de helling van de lagen leisteen. Bij de leiwinning ontstaan er eerst grote schollen en blokken. Deze worden naar een centrale productiehal gebracht, waar men de blokken controleert op eventuele vervuilingen, daarna worden de leistenen blokken gezaagd en met de hand of met een hamer gespleten. Het splijten gebeurt evenwijdig aan de splijtvlakken. Na het splijten (ofwel klieven) wordt er een waterrand aan de lei gemaakt. Hoewel het maken van de leien dus gedeeltelijk door machines is overgenomen is het toch nog een arbeidsintensief proces, dat veel vakmanschap vereist. Bekijk de video voor het productieproces van natuurleien.

 


 

 Wat kan je allemaal met leisteen?

Leisteen wordt van oudsher gebruikt op belangrijke gebouwen in Nederland. Het is zelfs bekend dat ook de Romeinen af en toe leien als dakbedekking gebruikten. Tegenwoordig is leisteen in de nieuwbouwsector erg populair als gevelbekleding. Zowel gevels als daken met natuurleien kunnen doorlopen zonder onderbreking.

Dankzij de robuuste materialen uit de groeves waarmee wij samenwerken, kunnen wij u leistenen metselblokken aanbieden. Het materiaal is verkrijgbaar in vele prachtige kleuren. Een andere optie zijn flagstones, deze natuurlijk gekloofde natuurstenen in de vorm van een plaat of tegel, kenmerken zich door verschillen in vorm, dikte, structuur en grootte.

Door de uitmuntende kwaliteit, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid, is leisteen erg populair voor de toepassing vloeren. Dankzij de vele formaten, kleurmogelijkheden en oppervlaktebewerkingen is deze natuursteen geschikt voor zowel de inrichting van woonhuizen als zakelijke en particuliere projecten.


 

 Waarom moet ik voor leisteen kiezen?

Leisteen is een prachtig geschenk van de natuur. Een perfect bouwmateriaal met goede eigenschappen:

  • Minimale levensduur van 80 jaar
  • Duurzaam
  • Onderhoudsvrij
  • Kleurvast
  • Onbrandbaar
  • Bestand tegen alle weersinvloeden

 

 Waarom natuurleien op een hellend dak?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor diverse toepassingen. De keuze is mede afhankelijk van de gewenste uitstraling van het project. Bij het kiezen van dakbedekking is het belangrijk niet alleen te kijken naar prijs, maar ook naar de eigenschappen, levensduur en onderhoud. Op deze manier kunt u goed bepalen welk soort dakbedekking het meest geschikt is voor uw toepassing.

Natuurleien hebben de naam exclusief en duur te zijn. Ze zijn echter beschikbaar voor elk budget. De aanschafprijs ligt weliswaar wat hoger dan de andere dakbedekkingen, daar staat echter tegenover de veel langere levensduur en het minimale onderhoud. Voor de lange termijn zijn natuurleien dan ook de beste keus.

Lees hier meer over vergelijking van diverse dakbedekkingen.


 

 Is leisteen echt beter dan een ander soort dakbedekking?

 Ja, natuurleisteen is echt beter. Leisteen is een natuurlijk materiaal voor duurzaam bouwen. Leisteen wordt op een verantwoorde manier gewonnen in steengroeven in onder meer Spanje en Engeland. Leisteen brengt veel minder CO2 in de lucht dan alle andere materialen. Dat laat een onderzoek zien dat is uitgevoerd volgens de bepalingen van de Europese Richtlijn 2008/87/CE over CO2-hoeveelheden. Uit onderzoek blijkt dat de productie van natuurleien veel milieuvriendelijker is dan de productie van vele andere materialen.


Vragen? neem contact met ons op


 

Twitter


Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte? Klik dan hier

Reviews

"Deskundige medewerkers, goed advies"
Familie Verbeek

"Prettige samenwerking"
Familie de Boer

"Kwaliteit staat hoog in het vaandel"
Dhr. Willems

"Denken graag met je mee" 
Dhr. en Mevr. Lammers

Contactgegevens

Lei Import bv
Battenweg 10 (showroom) 
6051 AD Maasbracht
Tel: +31(0)475- 436439
Mail: info@lei-import.nl
Contactformulier

Algemene voorwaarden

Disclaimer


Volg ons via
facebookLinkedintwitterPinterestlinkedin