Is een natuurlei circulair?

We gebruiken allemaal veel te veel grondstoffen waardoor we de aarde uitputten. Hierdoor worden circulaire producten steeds populairder aangezien wij deze kunnen hergebruiken. Een natuurlei is een circulair bouwproduct aangezien dit uitermate geschikt is om te hergebruiken op een dak en/of gevel.

Circulair

In de circulaire economie minimaliseren bedrijven hun afval en het gebruik van grondstoffen. Dat is hard nodig om de klimaatverandering tegen te gaan. Het kabinet wil dat bedrijven in 2030 minimaal 50% minder mineralen, fossiele grondstoffen en metalen gebruiken.

In de circulaire economie zorg je onder meer dat je product zo lang mogelijk meegaat en streef je naar maximalisatie van de herbruikbaarheid van producten, onderdelen en grondstoffen. Zo wordt het afval van product A de grondstof van product B. Cradle to Cradle dus.

Ecologisch Systeem

In dit ecologische systeem bestaat geen afval, elke grondstof wordt hergebruikt. Zo ontstaat er een kringloopeconomie. Biologische en herbruikbare grondstoffen vervangen fossiele grondstoffen. Waardoor het leven van elk product oneindig wordt.

Circulaire natuurleien

Een natuurlei is uitermate geschikt om te hergebruiken. Dit komt voornamelijk doordat natuurleien in Nederland worden gehaakt en niet genageld. Daarnaast hebben natuurleien een zeer lange levensduur. Vaak worden er in Nederland leien vervangen die nog geschikt zijn om opnieuw te hergebruiken. Bijkomend voordeel leien kunnen wel tegen een stootje en zijn makkelijk te vervangen.

Waarom natuurleien hergebruiken

We gebruiken allemaal veel te veel grondstoffen waardoor we de aarde uitputten. Dit gebeurd hetzelfde in de leisteenindustrie; groeves over de hele wereld worden uitgeput en jarenlang zijn goed herbruikbare leien weggegooid. Dit is het moment om deze herbruikbare leien een 2e leven te geven. Dit kan door ze opnieuw op een dak/gevel te gebruiken, of door middel van een herbestemming als toeslagmiddel.

De afgelopen jaren zijn er verschillende gebouwen met leistenen dakbedekkingen gerestaureerd en gerenoveerd. In het algemeen worden de bestaande dakleien gesloopt en vernietigd. Dit terwijl veel van de dakleien na al die jaren, nog steeds van goede kwaliteit zijn.

Bron: Circulei

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×