Nieuwbouw

De mogelijkheden zijn ongekend. Als toepassing kunt u denken aan een natuurleien dak/gevel of leistenen metselblokken. Daarnaast bieden wij innovatieve producten zoals het Cast PMR dakraam, een indak zonne-energiesysteem en alle bijbehorende producten zoals onderdakfolie, leihaken en gereedschap.

Natuurleien

Geologisch gezien kan men een natuurlei omschrijven als een compact, zeer fijn kristallijn gesteente dat wordt gekarakteriseerd door een uitstekende splijtbaarheid. Het gesteente vormt zich gedurende bepaalde geologische processen en onder verhoogde temperatuur en druk uit een ander, ouder gesteente. Dit zijn afzettingen van klei en zeer fijnkorrelig zand. Een natuurlei is geschikt voor alle denkbare toepassingen. Van oudsher worden natuurleien gebruikt op bijzondere en belangrijke gebouwen als dakbedekking. Lei Import levert veel soorten natuurleien voor de nieuwbouw. Diverse toepassingen zijn mogelijk, zoals dakbedekking, gevelbekleding, metselblokken en flagstones. Denk aan projecten als luxe villa’s, vakantieparken, hotels, wooncomplexen, verzorgingstehuizen, scholen en kantoorpanden.

Voordelen van natuurleien

Leisteen is een prachtig geschenk van de natuur. Een perfect bouwmateriaal met goede eigenschappen:

  • Minimale levensduur van 80 jaar
  • Duurzaam
  • Circulair
  • Onderhoudsvrij
  • Kleurvast
  • Onbrandbaar
  • Bestand tegen alle weersinvloeden

Indien u voor natuurleien kiest, adviseren wij u van A tot Z. Stap voor stap helpen wij u om te zorgen dat uw wens werkelijkheid wordt. Graag kijken wij in het proces met u mee naar een vakbekwame partner die de uitvoering verzorgt. Lei Import werkt al ruim 25 jaar samen met gerenommeerde leidekkers door het hele land. Wij helpen u bij het vinden van de juiste match.

Dakbedekking

Het gebruik van leien op belangrijke gebouwen in Nederland stamt al uit de Middeleeuwen. Maar ook daarvoor werden al leien op daken verwerkt. Het is zelfs bekend dat ook de Romeinen af en toe leien als dakbedekking gebruikten. Het gebruik in Nederland ontstond doordat architecten voor belangrijke gebouwen een andere dakbedekking wilden toepassen dan in die streek gebruikelijk was, ze wilden het gebouw een imponerende indruk geven. Zo ziet men in Nederland leisteen veelal op gebouwen zoals kerken en kastelen.

Tegenwoordig zien wij natuurleien op zeer verschillende gebouwen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor diverse toepassingen. De keuze is mede afhankelijk van de gewenste uitstraling van het project. De juiste uitstraling voor je project is heel belangrijk, dat weten wij bij Lei Import maar al te goed. En natuurlijk is het een keuze voor de komende jaren. Een natuurlei heeft immers een minimale levensduur van 80 jaar.

Wij hebben een uitgebreid assortiment natuurleien geschikt voor uw dak en gevel. Samen met opdrachtgever, architect en leidekker bekijken wij de verschillende mogelijkheden. Van donkergrijs naar zwart, van paars naar multicolor, maar ook van glad tot natuurlijke structuur. Wij helpen u graag.

Dakleien plaatsen

Leien worden door middel van een leihamer en kapijzer waar nodig op maat gemaakt. Vroeger werden de leien in een stalen of koperen haak gehangen. Na verloop van tijd zijn deze haken gaan doorslijten, hierdoor worden tegenwoordig R.V.S. haken toegepast zowel blank als zwart. Wij leveren RVS leihaken die onder de meest extreme omstandigheden toegepast kunnen worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan de kustgebieden.

Indien gewenst zoeken wij voor u de leidekker die optimaal bij uw project past voor het aanbrengen van uw dakleien.

Gevelbekleding

Leisteen is erg populair als gevelbekleding. Zowel gevels als daken met natuurleien kunnen doorlopen zonder onderbreking. Onze natuurleien zijn uitermate geschikt als gevelbekleding, waarbij meerdere dekkingswijze mogelijk zijn.

Architecten kijken in hun ontwerpproces vaak naar bijzonder gekleurde leien zoals grijs, groen of multicolor. Hierdoor creëert u naast een duurzame gevel ook een levendige uitstraling. Bekijk hier onze natuurleien die geschikt zijn als gevelbekleding.

Referentieprojecten met leisteen toegepast als gevelbekleding zijn 33 duurzame woningen de Groene Mient te Den Haag en appartementencomplex in combinatie met 27 woningen Life in the Woods te Zeist. Voor het bijzondere project de Groene Mient is gebruik gemaakt van de Vega Verde natuurleien, afkomstig uit Spanje. Deze leisteen kleurt sterk groen als hij nat wordt en afhankelijk van het licht geeft de steen een natuurlijk wisselend beeld door glans en nerf. Dit ziet er in combinatie met de houten geveldelen erg fraai uit. Bij Life in the Woods hebben de opdrachtgever en de architect gekozen voor een mix van drie verschillende soorten Warista leien, namelijk de Multicolor, West Country en Silver Blue.

Dekkingswijze

In Nederland zijn van oudsher enkel de Duitse Dekking en de Maasdekking toegepast. De leien worden hierbij met haken op het dakbeschot aangebracht. In de loop der jaren zijn er verschillende andere dekkingswijze geïntroduceerd voor gevelbekleding. Hieronder treft u een overzicht van de meest voorkomende dekkingswijze voor natuurleien:

Maasdekking

Bij Maasdekking wordt steeds dubbele dekking toegepast, die er voor zorgt dat het dak waterdicht blijft, ook als er onverhoopt een lei wegvalt. Een dak met leien in Maasdekking is daarom minder kwetsbaar en vraagt gemiddeld minder onderhoud dan een met bijvoorbeeld Oud-Duitse dekking.

Zwitserse dekking

Bij de Zwitserse dekking wordt de lei horizontaal geplaatst. De leien hebben een enkele, verticale en een enkele zijdelingse overdekking. Om het regenwater aan de onderste kant van de lei sneller te doen afvloeien, worden de leien 1 cm schuin geplaatst. Deze dekkingswijze wordt als gevelbekleding toegepast.

Leuvense dekking

De Leuvense dekking is een variant op de verticale dubbele dekking. De leien worden zijdelings uit elkaar geschoven waardoor tussen de zijkanten van de leien een open ruimte ontstaat, die wordt aangepast op het formaat van de natuurlei en de toegepaste overdekking. De Leuvense dekking kan enkel worden toegepast voor gevelbekleding.

Dynamische dekking

De dynamische dekking is een dekkingswijze waarbij iedere laag natuurleien een andere zichthoogte krijgt. Hierdoor krijgt iedere laag een ander zichtvlak en creëert de leidekker dus een dynamisch geheel. Net zoals de Leuvense dekking, wordt deze dekkingswijze enkel toegepast bij gevelbekleding.

Leisteen metselblokken

Naast de traditionele natuurleien voor dakbedekking en gevelbekleding, zijn leistenen metselblokken als toepassing steeds populairder. Het materiaal kunnen wij u aanbieden in vele prachtige kleuren. Door de natuurlijk voorkomende aders en kleurnuances wordt het materiaal nog mooier gemaakt.

Het unieke aan leisteen is niet alleen de schoonheid van het materiaal, het is tevens een natuurproduct dat niet gauw in reactie gaat met andere stoffen. Deze niet-poreuze natuursteen is tevens ook uitzonderlijk uniform. Dankzij deze eigenschappen is het materiaal uiterst bestendig tegen weersinvloeden en chemicaliën terwijl de te verwaarlozen waterabsorptie van minder dan 0,3% het product tegen vorstschade beschermt.

Leisteen is uiterst duurzaam, wordt niet aangetast door normale temperatuurschommelingen en is kleurvast, zelfs in UV licht.

Bovendien is het onbrandbaar en compatibel met alle andere bouwmaterialen. Leisteen is onderhoudsvriendelijk, waardoor het een economische keuze is voor diverse soorten toepassingen in de bouw. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en texturen.

Leipannen

Leipannen zijn uiterst veelzijdig. Ze zijn geschikt voor daken met een minimale hellingsgraad van 35° en kunnen door hun rechthoekige, platte vorm tevens als gevelbekleding fungeren. In het straatbeeld zie je leipannen zowel terug op traditionele daken als op moderne, strak vormgegeven daken en gevels.

De voordelen van leipannen:

  • Zeer lange levensduur
  • Leipannen zijn in de kern gekleurd en daarmee kleurvast
  • Geschikt voor een breed scala aan dakvormen en architecturale stijlen
  • Groot aanbod aan kleuren

Leipannen leggen

Leipannen worden doorgaans met koperen nagels op panlatten geplaatst. De overlap die dakwerkers bij het leggen aanhouden is afhankelijk van de pan en de dakhelling. Hoe steiler het dak, des te minder de overlap.

De overlap is erg belangrijk met het oog op de regendichtheid van het desbetreffende dak. Daarbij is een onderdak van een hoge kwaliteit ook een must om de lucht- en winddichtheid te garanderen.

Cast PMR dakramen

De Cast PMR Dakramen vormen met hun ultra platte profiel dé ideale oplossing bij het inbouwen van een dakopening met behoud van het originele karakter van het pand. Van nieuwbouw tot restauratie en van renovatie tot creatie, deze unieke, isolorende, slanke stalen dakramen sluiten volledig aan bij elke karaktervolle dakbedekking.

Daglicht & lucht

Je wordt blij van daglicht. Iedere psycholoog kan je dat vertellen. Meer daglicht heeft ook een positieve invloed op je gezondheid en productiviteit. Goede, natuurlijke lichtinval in een gebouw verbetert het leefklimaat en laat een ruimte aangenamer en groter aanvoelen. En dat verhoogt de waarde van het pand. Win-win-win dus.

De meeste tijd brengen we binnenshuis door, daarom is het belangrijk dat de gebruiksruimte in woningen zoveel mogelijk natuurlijk licht hebben. Cast PMR dakramen zorgen voor een optimale lichtinval en kunnen uw woonruimte enorm levendiger maken.

Lucht

Het Bouwbesluit voorziet reeds in eisen voor minimale debieten voor luchtverversing en in voorzieningen om handmatig te kunnen spuien.Een spuivoorziening is een voorziening voor het snel kunnen afvoeren van binnenlucht bijvoorbeeld wanneer deze verontreinigd is of om warmte af te voeren. Dit kan een te openen raam zijn. Cast PMR dakramen zijn voorzien van een (elektrisch) openingssysteem. Hiermee reguleert u zelf de ventilatie en dus het leefcomfort van uw ruimtes.

Zonne-energie

Tegenwoordig zijn zonnepanelen een veel geziene oplossing om de duurzaamheid van een woning te verbeteren en zo de waarde van een woning te verhogen. Het ClearlineFusion indak zonnepanelensysteem van de Britse fabrikant Viridian Solar is kwalitatief van hoogstaand niveau, op esthetisch gebied een ware toevoeging voor ieder dakoppervlak en prijstechnisch gezien is het systeem vergelijkbaar met opdak systemen van A+ kwaliteit.

Het Cle Indak zonnepanelen arlineFusion indaksysteem is onderscheidend t.o.v. andere indaksystemen, omdat de zonnepanelen als zodanig het systeem voor dakintegratie vormen. Betreffende indaksysteem is dus geen constructiesysteem waar andere panelen in bevestigd kunnen worden. Er hoeft dus geen gebruik gemaakt te worden van EPDM-onderlagen, verzwaarde onderconstructies en/of plastic onderbakken, trays, damwandprofielen of iets dergelijks. Hemelwater e.d. blijft aan de voorzijde van de zonnepanelen, waardoor er ook geen ophoping van vuil, zoals bijvoorbeeld bladresten, aan de achterzijde kan plaatsvinden. Hierdoor komt er ook geen water in de buurt van de junction box zoals dat bij vele andere indaksystemen (veelal ‘verzonken’ opdaksystemen) wel het geval is.

ClearlineFusion bestaat uit Clearline PV16-zonnepanelen (diverse vermogens zijn leverbaar) die heel eenvoudig op de pan-, lei- of rietlatten geschroefd kunnen worden en vervolgens waterdicht worden afgesloten met smalle Fusion-gootstukken. Vanwege het ontbreken van allerlei obstructies aan de onderzijde van ClearlineFusion is de ventilatie optimaal, waardoor het rendement vergelijkbaar is met dat van traditionele opdakzonnepanelen. ClearlineFusion vormt de zgn. eerste waterbarrière en is als enige zonnepaneel ter wereld BBA-gecertificeerd als zelfstandige dakbedekking.

Met ClearlineFusion is het mogelijk diverse configuraties samen te stellen, t.w. zowel portret- als landschapsgericht en diverse ‘getrapte’ variaties daarvan. Ook geschikt voor toepassing in leien en rietgedekte kappen.

ClearlineFusion, een beproefd systeem voor dakintegratie van solar PV.

Folieoplossing voor dak en gevel

Het plaatsen van folie is een belangrijk onderdeel bij isoleren. Dak- en gevelfolie wordt aan de buitenzijde van een gebouw aangebracht en beschermt de constructie tegen vocht. Lei Import adviseert om damp-open folies te gebruiken. Damp-open folie is ontwikkeld vanuit de behoefte om luchtdicht te bouwen. Hierbij worden luchtstromen van binnen naar buiten, en omgekeerd, voorkomen door kieren en naden optimaal af te dichten. Het grootste voordeel van luchtdicht bouwen is dat het een behoorlijke energiebesparing oplevert.

Damp-open folie

Damp-open folie heeft twee functies: een waterkerende en een dampdoorlatende functie. De waterkerende eigenschappen van de damp-open folie beschermen de constructie tegen weersinvloeden van buitenaf. De dampdoorlatende functie zorgt ervoor dat vocht, dat de constructie is binnengedrongen, kan verdampen. Vocht in de constructie veroorzaakt schimmel en houtrot en tast de kwaliteit en de levensduur van een pand ernstig aan.

Twijfelt u over de keuze voor een damp-open folie? Laat u adviseren door een van onze medewerkers. Zo voorkomt u problemen en ellende achteraf. Voor iedere toepassing hebben wij een oplossing. Onze hoogwaardige damp-open folies op een rij:

Lei Import Vent VX Plus Folie

De  VX Plus Folie is een kwalitatief zware vierlaagse dak- en wandfolie, voorzien van een fijnmazige wapening, een High Breathable Film (HBF) en dubbele kleefrand. De folie beschikt over uitstekende waterkerende eigenschappen, is damp-open en weegt circa 160 gram per m².

MorgoVent 220 Plus

De MorgoVent 220 Plus is een kwalitatief zéér zware vierlaagse folie, voorzien van een fijnmazige wapening en een High Breathable Film (HBF) en dubbele kleefrand. De folie beschikt over uitstekende waterkerende eigenschappen, is damp-open en weegt circa 220 gram per m².

MorgoFassade Standaard Plus

MorgoFassade Standaard Plus is een UV gestabiliseerde folie voor toepassing achter gedeeltelijk open daken en gevels. De folie weegt circa 210 gram per m², is waterkerend, damp-open en heeft brandklasse B-s1,d0.

MorgoTop Standaard FR

De MorgoTop Standaard FR is een UV gestabiliseerde folie voor toepassing op flauw hellende daken vanaf 15 graden en is opgebouwd uit een polyester vlies voorzien van een speciale hoogwaardige coating. De folie weegt circa 195 gram per m², is waterkerend, damp-open en heeft brandklasse B-s1,d0.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Maak een afspraak in onze showroom

Contact