Wat is leisteen?

Een lei is in hoofdzaak een metamorf gesteente, ontstaan uit leemafzettingen. Onder de invloed van de hoge drukken en de grote schuifkrachten die in onze aardkorst heersen, is de gelaagdheid ontstaan en een meer of minder sterke kristallisatie en vertanding van de mineralen.

Leisteen

Leisteen bestaat uit een lange reeks van, ieder voor zichzelf tot de bijzondere hoedanigheden bijdragende mineralen – kwarts, serisiet, kalkspaat, chloriet, talk, rutiel en andalusiet en – in mindere mate voorkomend – sillimaniet, alles als slijpsel van door erosie ten ondergegane en verwijderde continenten, in de diepte der oceanen bezonken tot onwaarschijnlijk grote dikten als 10.000 meter en meer in dikke lagen, onder opwekking van grote hitte, samengeperst en verdicht.

Onder de invloed van de hoge drukken en de grote schuifkrachten die in onze aardkorst heersen, is de gelaagdheid ontstaan en een meer of minder sterke kristallisatie en vertanding van de mineralen. Al deze factoren, dus samenstelling van de grondstof, druk en ouderdom van de lagen, bepalen de kwaliteit van de leien.

Door de plooiing van de aardkorst kwamen de leilagen vaak schuin te liggen en werden grotten gevormd. De natuur maakte dus als het ware de eerste leien daken. Die zijn dus niet door de mens uitgevonden, maar ontdekt. Juist de plooiing en opstuwing van de laagcomplexen veroorzaakt enerzijds voor de ontginning van de daklei moeilijke technische problemen, doch anderzijds is de drukgelaagdheid in het oorspronkelijke kleigesteente ontstaan, waardoor dit die typische bladerige structuur heeft gekregen die de lei zo doet splijten.

Voordelen

Leisteen is een prachtig geschenk van de natuur. Een perfect bouwmateriaal met zeer goede eigenschappen:

  • Minimale levensduur van 80 jaar
  • Duurzaam
  • Circulair
  • Onderhoudsvrij
  • Kleurvast
  • Onbrandbaar
  • Bestand tegen alle weersinvloeden

Leisteen = puur natuur voor nu en voor de volgende generaties!

Voor meer informatie over leisteen kunt u op de volgende link klikken: Informatie leisteen

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×