Duurzame natuurleien uit Noorwegen

29 juni 2021
Al het moois is dichtbij. Duurzaam, cradle-to-cradle en circulariteit zijn woorden die steeds meer geïntegreerd worden in het ontwerpproces van een architect. Hoe fantastisch is het, om te concluderen dat er materialen zijn die deze woorden maximaal overschrijden.

Groeve Alta in the spotlight

De kwartsietvondsten in Alta, Noorwegen, behoren tot ’s werelds grootste geregistreerde vondsten van kwartsiet. Sinds de jaren 1850 wordt er reeds leisteen uit de groeven in Alta gewonnen. De groeve is gunstig gelegen, niet ver van Altafjorden. Hierdoor was het 150 jaar geleden mogelijk om het Alta Kwartsiet over zee te vervoeren naar andere delen van het land – en uiteindelijk naar de hele wereld.

De kwartsietindustrie heeft een grote historische betekenis gehad voor de lokale gemeenschap in Alta. Op het hoogtepunt waren er 600-700 mensen – hele gezinnen – die er werkten. Tegenwoordig werken er ongeveer 100 mensen in de steengroeve.

Het Alta-gesteente

De Alta-kwartsiet wordt gedurende miljoenen jaren gevormd onder extreme temperaturen en enorme druk. Het wordt blootgesteld aan weers- en klimaatomstandigheden waarin alleen zij die er wonen echt kunnen gedijen. Het is een van de sterkste bouwmaterialen die er is, maar moet met de grootste voorzichtigheid en zorg worden verwijderd uit het gebergte. Vaak zijn gevoelige en ervaren handen met hamer en beitel nodig.

De natuurleien uit Alta kunnen gebruikt worden voor verschillende toepassingen zoals dakbedekking, gevelbekleding (gevelbeplating en breuksteen), vloerafwerking (zowel binnen als buiten) en landschapstuinen. Vele treinstations in Nederland hebben een vloerafwerking van Alta Skiffer. Zeer bekend is het Centraal Station te Amsterdam.

Mijn pleidooi:

Noorse natuurleien worden in Nederland zelden toegepast, dat moeten wij willen veranderen, immers de conclusie is dat Alta-kwartsiet eigenschappen heeft waardoor het materiaal onverwoestbaar en onveranderlijk is. Zo dichtbij verkrijgbaar, dat is toch een mooie uitdaging om dit prachtige materiaal in nieuwe architectuur te gaan toepassen.

Johanna Gruijthuijsen – de Wijs

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×