De gouden tijd van Welshe leisteengroeves

22 februari 2022
In Noord-Wales wordt al eeuwenlang leisteen gewonnen - dit werd onlangs bevestigd door de ontdekking in de Straat van Menai* waar een wrak van een 16e-eeuws houten schip is gevonden met afgewerkte leistenen als lading.

Leisteenwinning

Grootschalige commerciële leisteenwinning in Noord-Wales begon met de opening van de Cae Braich y Cafn-steengroeve, die later in 1782 de Penrhyn-steengroeve bij Bethesda in de Ogwen-vallei zou worden. De productie in Wales lag ver voor op andere gebieden en in 1882 was 92% van de Britse productie afkomstig uit Wales (451.000 ton): de steengroeven in Penrhyn en Dinorwic produceerden samen de helft daarvan.

De mannen bewerkten de lei in partnerschappen van vier, zes of acht. Deze partnerschappen stonden bekend als “Bargain Gangs”. De ploegen kochten een deel leisteen in de groeve. De prijs werd overeengekomen en vastgelegd in een “Koopjesbrief”.  Aanpassingen werden gemaakt op basis van de kwaliteit van de leisteen en het aandeel “slechte” steen. Elke eerste maandag van de maand was het “Koopjesverhuurdag” waarop deze afspraken werden gemaakt tussen de mannen en het management.

Bij zo’n ploeg mannen werden de werkzaamheden verdeeld; de helft van de partners bewerkte de steengroeve en de anderen waren in de dressingloodsen om de blokken te splijten in platen leisteen en hier uiteindelijk een mooie daklei van te maken.

Puin hielp om de kamers vrij van afval te houden: een ton verkoopbare leisteen kon tot 30 ton afval produceren. Het zijn de bergachtige hopen leisteen die misschien het eerste opvallen bij iemand die tegenwoordig de oude regio’s bezoekt.

Bij Moel Fferna kon een team tot 35 ton afgewerkte leisteen per week produceren. In 1877 ontvingen ze hiervoor ongeveer 7 shilling per ton. Na het betalen van de lonen voor de manager, klerken en ’trammers’ kon het bedrijf een duidelijke winst maken van het dubbele van dit bedrag. Dit systeem werd pas na de Tweede Wereldoorlog definitief afgeschaft.

Belangrijke mijnen:

In North Gwynedd waren de grote leisteen producerende steengroeven meestal beperkt tot dagbouw, soms met een optie om toegang te krijgen tot de bodem van de groeve:

 • Penrhyn-steengroeve , Bethesda . De grootste leisteengroeve ter wereld. Gekocht door Alfred McAlpine plc in 1964.
 • Dinorwic-steengroeve , Llanberis .
 • Cilgwyn-steengroeve , Nantlle-vallei . De groeve dateert uit de 12e eeuw en wordt beschouwd als de oudste in Wales. [3]

 

In het Blaenau Ffestiniog- gebied waren de meeste bewerkingen ondergronds, aangezien de leisteenaders steil helden en bij dagbouwwerken een enorme hoeveelheid steen moest worden verwijderd om toegang te krijgen tot de leisteen. De grotere mijnen in het Ffestiniog-gebied zijn onder meer:

 • Llechwedd steengroeve – nu open voor het publiek als een “toeristische mijn”.
 • Manod – gebruikt door de National Gallery, Londen om kunstwerken op te slaan in de Tweede Wereldoorlog.
 • Maenofferen
 • Oakeley
 • Rhosydd
 • Croesor

Er waren ook een aantal leisteenmijnen in het Llangollen- gebied die een veel donkerdere “zwarte” leisteen produceerden:

 • Berwyn
 • Deeside en Moel Fferna
 • Penarth

Een andere cluster van mijnen werd gevonden in het midden van Wales, gecentreerd op Corris. Die werkten allemaal door een paar leisteenaders die over het Cambrische gebergte liepen van Tywyn in het westen via Corris en Aberllefenni in de Dulas-vallei tot de mijnen rond Dinas Mawddwy in het oosten. Er werd ook leisteen gewonnen in Pembrokeshire in plaatsen zoals Maenclochog .

De meeste ondergrondse leisteenmijnen in Noord-Wales werden in de jaren zestig gesloten, hoewel sommige dagbouwsteengroeven open zijn gebleven, waaronder de Penrhyn-steengroeve en CWT-y-Bugail.

De laatste grootschalige ondergrondse werkzaamheden die moesten worden gesloten, was de Maenofferen-steengroeve (die eigendom is van de Llechwedd-toeristenmijn) in 1999.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×