Zit in een natuurlei asbest?

Een veel gestelde vraag is of er in leisteen asbest aanwezig is. Een veel voorkomend probleem hierbij is dat men het verschil niet weet tussen een natuurlei en een kunstlei. Natuurleien bestaan volledig uit natuursteen, daar waar kunstleien gemaakt worden van vezelcement.

Er zijn twee soorten leien waarmee je een dak en gevel kunt bekleden: natuurleien en kunstleien. Natuurleien bestaan volledig uit natuursteen, kunstleien worden gemaakt van vezelcement. Leien zijn doorgaans rechthoekig van vorm en de hoeken zijn steeds recht, afgeschuind of afgerond. Verschillende dekkingswijzen zijn daarbij mogelijk. De kleur van de lei en de dekkingswijze zijn uiteindelijk bepalend voor de esthetiek van het dak en gevel.

Natuurlei

Natuurleien zijn gemaakt van natuursteen dat afkomstig is uit Europa, Amerika, Azië of Afrika. Elke lei is uniek van kleur en structuur en de minieme imperfecties die inherent zijn aan een natuurproduct geven een natuurleien dak zijn unieke, authentieke uitstraling. Bij het aanschaffen van natuurleien kun je kiezen uit een aantal verschillende kleuren.

Benieuwd naar meer informatie over natuurleien? Lees hier het artikel ‘Wat is leisteen?‘.

Kunstlei

Kunstleien worden gemaakt van vezelcement. Dit is portlandcement waaraan kunststof vezels zijn toegevoegd. Om ze goed te beschermen tegen veroudering en vervuiling voorziet men de leien in de fabriek van een beschermende coating.

Asbest

De vraag blijft: is een natuurlei asbesthoudend?

Nee, in natuurleien zit geen asbest verwerkt. Ereprofessor Dr. Jean Pierre Cnudde aan de Universiteit Gent (Vakgroep Geologie en Bodemkunde) heeft een verslag opgesteld over zijn onderzoek naar natuurleien. Bij het opstellen van de Europese norm over natuurleien kwam hij tot het besluit dat natuurleien geen gevaarlijke stoffen bevatten (dus geen asbest) en evenmin schadelijke stoffen die op termijn de bodem zouden kunnen verontreinigen.

Tot aan het asbestverbod in 1993 zijn in Nederland asbestcement leien (kunstleien) verkocht met de merknamen Eterna, Multex, Big Ben, Country en SVK.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×