• Restauratie

Grote Kerk

Naarden, Noord-Holland
Het natuurleien dak van de Grote Kerk te Naarden is volledig gerestaureerd. Dit ambachtelijke werk heeft bij elkaar 2 jaar geduurd. Het monument is in ere hersteld door Jobse Leidekkers- en Restauratiebedrijf te Middelburg onder leiding van architect P.D. van Vliet te Loosdrecht.

Sinds november 2018 is er door Jobse Leidekkers keihard gewerkt. Het dak is leitje voor leitje vernieuwd. Deze leitjes komen uit een speciale groeve in de Eiffel. Ze zijn op maat gemaakt en één voor één rondom op het dak gespijkerd. Nadat we twee jaar in de steigers hebben gestaan, werd begin december 2020 de laatste steiger afgebroken. Nu zijn we heel blij met een prachtig nieuw dak dat ons de komende eeuw zal beschermen tegen weer en wind. Wat een geweldig resultaat! Het verheugt ons dat juist in deze tijd ons Baken van Holland weer in volle glorie te bewonderen is.

Natuurleien dak

Voor deze prachtige kerk heeft men gekozen voor de Assulo A6 leien. Theis Böger schiefer vervoerd het ruwe materiaal naar de plaats Bundach in Duitsland, waar een klein deskundig team nog ambachtelijk het leisteen handmatig verwerkt tot echte Oud-Duits. Een lei voor Oud-Duits kenmerkt zich door drie elementen, namelijk: 1. De vorm handmatig geproduceerd. Daadwerkelijk verschillen in breedte wat het echte Oud- Duits ook zo kenmerkend maakt. 2. Levendigheid van het materiaal, door structuur en dikte. 3. Keuze uit: Normaler Hieb, Rheinischer Hieb en Thüringer Hieb.

Oud-Duitse dekking

De oud-Duitse dekking verloopt met grote leien aan de voet van het dak naar kleine leien bij de nok. Daarnaast verschillen de dakleien ook nog eens in breedte. Inclusief de aansluitingen bij voeten, killen (inspringende hoeken), kepers (hoeken) en nokken, liggen er op één dak ongeveer 250 verschillende formaten en vormen. Dat goed dekken vergt een grote mate van vakmanschap, die slechts weinig leidekkers beheersen. Bij oud-Duitse dekking worden de leien voor het dekken altijd op hoogte gesorteerd voor een gelijkmatig verloop van groot naar klein.

Bekijk onderstaande video voor een prachtige impressie van het dak.

Neem contact op
  • Soort project:
  • Toepassing: Natuurleien dakbedekking
  • Provincie: Noord-Holland
  • Dekkingswijze: Oud-Duitse dekking
  • Leisteen: Assulo A6

Producten in dit project

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×