• Restauratie

Kantoor Berghege Oss

Oss, Noord-Brabant
Restauratie kantoorpand van bouwbedrijf Berghege in Oss. Voor de restauratie van dit monumentale kantoorpand leverde Lei Import de Samaca 55 Standaard natuurleien.

De restauratie van het monumentale kantoorpand van bouwbedrijf Berghege werd gerealiseerd door architectenbureau De Twee Snoeken.

Het kantoorpand van bouwbedrijf Berghege is gerenoveerd in 2019. Het dak heeft een oppervlakte van ca. 1000 m². Hegeraat Leidekkersbedrijf heeft de dakrenovatie uitgevoerd met Samaca 55 Standaard leien met een afmeting van 40 x 25 cm.

Bouwbedrijf Berghege is gevestigd in een monumentaal kantoorpand aan de Begijnenstraat in Oss. Het oorspronkelijke St. Nicolaasinstituut is aan het eind van de 19e eeuw gebouwd als Fraterhuis. Deze ongebruikelijke huisvesting voor een aannemer is het resultaat van de verregaande historische banden tussen het instituut en het bouwbedrijf. Zowel de huidige directeur Henk Berghege als zijn vader en diens voorganger Jan hebben zelf katholiek onderwijs genoten op het instituut. Daarnaast was Bouwbedrijf Berghege eerder al in dezelfde straat gevestigd. Zij waren dan ook verantwoordelijk voor de grote uitbreiding van het St. Nicolaasinstituut in de jaren 1950. Ze bouwden toen onder andere een nieuwe kapel in het hart van het complex.

Eind jaren 1980 is het pand aangepast tot kantoor en in gebruik genomen door het bouwbedrijf. Vijfendertig jaar later is de organisatie flink gegroeid en voldeed het pand niet meer aan de huidige duurzaamheids- en comforteisen. Ook begon het monument tekenen van verval te vertonen. Berghege heeft uit liefde voor het pand besloten om het monument grondig te renoveren en nieuw leven in te blazen. De Twee Snoeken heeft hiervoor het ontwerp gemaakt.

Het volledige dak van de 19e-eeuwse vleugels is bekleed met nieuwe leien en zijn er nieuwe dakkapellen en ornamenten aangebracht, gereconstrueerd op basis van oude foto’s uit bouwhistorisch onderzoek van BAAC. Tevens is de raamverdeling en detaillering van de originele gevelkozijnen, die in de jaren 1980 zijn vervangen door aluminium en stalen ramen, weer teruggebracht in nieuwe houten kozijnen en ramen. Omdat het later aangebrachte schilderwerk op het metselwerk van het oude monument helaas niet verwijderd kon worden zonder de stenen te veel te beschadigen is het opnieuw geschilderd. Daar waar de oorspronkelijke rijke detaillering – van met name de voorgevel – in zijn geheel in de jaren 1980 achter een monotone verflaag was verdwenen, hebben we er nu bewust voor gekozen om deze rijkheid juist weer te laten zien met drie verschillende kleuren.

 

Neem contact op
  • Soort project:
  • Toepassing: Natuurleien dakbedekking
  • Provincie: Noord-Brabant
  • Dekkingswijze: Maasdekking
  • Leisteen: Samaca 55 Standaard

Producten in dit project

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Maak een afspraak in onze showroom

Contact