Talentvolle leidekkers in het zonnetje gezet

09 oktober 2020
Tijdens de Bouwbeurs organiseerde Lei Import op haar stand een wedstrijd voor jong talent. Op elke beursdag voerden jonge leidekkers naar eigen inzicht een dakvlak van 1 m2 uit met drie verschillende lei soorten.

Tijdens de Bouwbeurs organiseerde Lei Import op haar stand een wedstrijd voor jong talent. Op elke beursdag voerden jonge leidekkers naar eigen inzicht een dakvlak van 1 m2 uit met drie verschillende lei soorten. Op de laatste beursdag werd in drie categorieën een prijs uitgereikt: jong talent, meer ervaren talent en een prijs voor het meest creatieve werkstuk.

Het ambacht leidekken is niet zomaar een vak, stelde Johanna Gruijthuijsen, directeur van Lei Import, tijdens de prijsuitreiking op vrijdag 8 februari. Om het vakmanschap te stimuleren en het aanwezige talent de koesteren, werd de Bouwbeurs aangegrepen om een leidekkerswedstrijd voor jong talent te organiseren. Op de stand stonden steeds twee dakvlakken van 1 m2, de deelnemers kregen van 10.30 tot 15.00 uur de tijd om deze ‘daken’ te bedekken. Hoe ze dat zouden doen, was aan henzelf. Het ontwerp en het materiaalgebruik was vrij: de deelnemers hadden de beschikking over drie soorten leisteen.

Drie categorieën

Tijdens de wedstrijd bleek de aanwezigheid van een publiek, naast de tijdsdruk, een grote stressfactor. Toch hebben alle deelnemers een fraai eindresultaat af kunnen leveren. Terecht stelde Gruijthuijsen dan ook dat alle deelnemers trots konden zijn op hun werk. De prijzen werden in drie categorieën onder in totaal negen deelnemers verdeeld:

Jong talent:

  • Frederik Bruinsma (F. Bogaerts bv)
  • Patrick van Drunen (Walter Verhoeven bv)
  • Chevy Theunissen (Hegeraat Leidekkersbedrijf)
  • Rob Overboom (Ridder Skins for Buildings)

Ervaren talent:

  • Remco Huurneman (D. Koenders Leidekkersbedrijf)
  • Dennis Lijten (Jobse bv)
  • Mike Ressen (Verkoelen Dakspecialisten)
  • Chiel de Ruijter (Pronk Leidekkers)
  • Mark Visscher (De Andere Leidekker)

Naast een prijs voor het jonge talent en het meer ervaren talent werd er ook een creativiteitsprijs uitgereikt.

Hoge kwaliteit

De aanpak verschilde per deelnemer duidelijk. Waar de één vooraf drie ontwerpen had gemaakt, en tijdens de wedstrijd de keuze maakte voor het beste ontwerp, maakte de ander het ontwerp al doende, bijna ‘improviserend’. Maar hoe groot ook de onderlinge verschillen (in hoeveelheid ervaring en in aanpak), de werkstukken verschilden nauwelijks in kwaliteit. De ontwerpen waren zonder uitzondering fraai en het materiaalgebruik en de technische verwerking lieten zien waarom deze deelnemers door hun werkgevers waren afgevaardigd om aan de wedstrijd mee te doen.

De onafhankelijke jury bestond uit Piet Brand (voorzitter Nederlandse Vereniging van Leidekkers), Edwin Fagel (hoofdredacteur vakblad steilDAK) en Louis Gerdessen (architect). Zij maakten op vrijdagmiddag 8 februari de winnaars bekend. Piet Brand wees daarbij op het opleidingsprogramma dat de Nederlandse Vereniging van Leidekkers te bieden heeft.

In de categorie jong talent won Frederik Bruinsma van F. Bogaerts bv. Hoewel Bruinsma slechts acht maanden werkzaam is als dakdekker, is zijn werkstuk van hoge kwaliteit. De jury was onder de indruk van zijn techniek. Bovendien was de snelheid waarmee hij zijn werkstuk wist af te ronden opvallend, waarbij geen afbreuk werd gedaan aan de kwaliteit van het werk.
In de categorie ervaren talent ging Dennis Lijten van Jobse bv er met de prijs vandoor. Lijten liet met zijn werkstuk zien veel verschillende technieken te beheersen. Het werkstuk getuigde van liefde voor het vak en het was ook als geheel een goed uitgevoerd stukje dak.

Bij de prijs voor het meest creatieve dak was Chiel de Ruijter van Pronk Leidekkers de winnaar. Zijn ontwerp van een gewichtheffer getuigde van een grote creativiteit, maar ook van een grote beheersing van het vak, want het bedenken van een gewichtheffer in leisteen is één ding, het op een goede manier uitvoeren een andere. De jury vond dat De Ruijter hier op een prachtige manier invulling aan had gegeven.

Niet alle winnaars konden tijdens de prijsuitreiking op de beursvloer aanwezig zijn: hun certificaat wordt opgestuurd. Al met al was het een geslaagd evenement, dat zeker voor herhaling vatbaar is. Het is een mooie manier om het talent dat in de branche aanwezig is in het zonnetje te zetten en zodoende de kwaliteit van de branche verder te stimuleren.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×