Van steenachtige constructie naar de toekomst van Houtskeletbouw en Cross Laminated Timber

15 april 2022
De bouw blijft innoveren in snel tempo. Constructies van gebouwen werden nog niet zo lang geleden uitgevoerd in traditioneel metselwerk en veranderden de afgelopen jaren naar Poriso blokken, kalkzandsteen, betonblokken, betonbekistingen etc.

Toekomstige bebouwingen krijgen steeds meer opgaves mee met kernwoorden als:

Duurzaam, Circulair, Gezond, Gevarieerd, Natuur inclusief, Energieneutraal, Natuurlijke materialen, Groen, Ecologisch, Levensloopbestendig en ga zo maar door. 

Voor architecten wordt de uitdaging steeds groter aangezien ze teken-technisch al in een vroeg stadium de constructie en materialisatie moeten gaan finetunen met de opdrachtgever. De architect kan kennis vergaren bij verwerkende bedrijven en bij importeurs. Via deze bedrijven kunnen ook goede koppelingen gelegd worden tussen specialisten in hun netwerk van aangrenzende bouwdelen. Samenwerking en de juiste gedreven mensen betrekken is een belangrijk element binnen het bouwproces, zeker bij nieuwe ontwikkelingen en producten in de bouw! 

Naast HSB (Houtskeletbouw), welke meestal op de bouwplaats in frames gemaakt wordt, zien we nu ook steeds vaker CLT Constructies (Cross Laminated Timber) in de markt opkomen ofwel Kruis Lagen Hout.

In beide gevallen zal uiteindelijk de houten en geïsoleerde constructie op de bouwplaats afgewerkt moeten worden met een waterdichte bekleding (buitenschil). Bij natuurleien gaan we altijd uit van een geventileerde en damp-open constructie wat het leefklimaat en constructie ten goede komt.

De steenachtige leien buitenschil draagt zorg voor een kleurvaste en 100% waterdichting zonder onderhoud. De natuurleien gevel behoeft bij deze constructies geen fundering! 

Bij toepassing van fabrieksmatige “prefab” CLT panelen zijn er een aantal voordelen ten opzichte van traditionele bouw:

  • Een korte bouwtijd
  • Installaties en afwerkingen kunnen fabrieksmatig worden ingewerkt
  • Vrijwel geen afval
  • Snelle montage met een kraan en schroeven
  • CO₂ positief: de bomen hebben CO₂ opgenomen om te groeien en dit blijft opgeslagen in het hout
  • Duurzame bouwmaterialen: door slimme bosaanplant altijd voldoende hout om een groot aantal gebouwen met hout te maken
  • Prettig en gezond binnenklimaat
  • Voldoet volledig aan circulair bouwen: alle grondstoffen zijn opnieuw te gebruiken en zijn duurzaam
  • Grote overspanningen mogelijk bij geringe dikte van de wanden/vloeren

De afmetingen van de CLT panelen zijn maximaal 16,50 (l) x 2,95 (b) meter, met een minimale plaatdikte van 60 mm tot een maximale plaatdikte van 500 mm. De CLT panelen worden direct op de bouwplaats afgeleverd en daar met behulp van een kraan gelost en/of geplaatst. De exact passende elementen garanderen extreem korte bouwtijden. Vaak staat de basis al binnen 1 week.

CLT constructie met natuurleien dak, ontwerp: Kodde Architecten

CLT constructie met natuurleien dak, ontwerp: Kodde Architecten

CLT constructie met natuurleien dak en gevel, ontwerp: Wielen Architecten

CLT constructie met natuurleien dak en gevel, ontwerp: Wielen Architecten

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Neem contact met ons op!

Contact