Veiligheid Clearline Fusion zonnepanelen

22 februari 2022
Er zijn een 3-tal factoren die van groot belang zijn bij de veiligheid van zonnepanelen.

Brandclassificaties

Europese brandtesten zijn geharmoniseerd in één document, maar er is geen standaardtest. Voor dakbedekking zijn er vier testen (T1 t/m T4). T1 is van toepassing in Duitsland, België en Nederland, T2 in Scandinavië, T3 in Frankrijk en T4 is geldig in het VK en Ierland. Bouwregelgeving in verschillende landen zal uiteenlopende testen accepteren.

ClearlineFusion is het eerste dak geïntegreerde solar PV systeem dat getest is voor alle vier bestaande tests en dat voor al die tests de hoogste beoordeling ‘BRoof’ heeft behaald en dat is geaccrediteerd voor de hoogste vuurbestendigheid in alle testen. Dit geeft installateurs en bouwbedrijven, die het ClearlineFusion systeem installeren, het vertrouwen dat ClearlineFusion voldoet aan de bouwvoorschriften voor externe verspreiding van vlammen, waar die dan ook worden geïnstalleerd. Omdat het product een volledig systeem is, zijn er geen grijze gebieden. Dat wil zeggen dat er dus ook geen zorgen zijn over het feit of het geïnstalleerde product hetzelfde is als wat er geaccrediteerd is. Brand is een gebied waar toezichthouders in veel landen serieus naar kijken, vooral naarmate de aantallen solar PV-installaties fors toenemen.

Ventilatie

Ventilatie achter de zonnepanelen is van groot belang om brandrisico’s te verlagen. In het licht hiervan staat in de Preventiebrochure Zonnepanelen, uitgegeven door het Verbond van verzekeraars, dat de ventilatie/luchtspouw achter geïntegreerde zonnepanelen ongeveer 100 millimeter moet zijn.

Met een totale hoogte aan de binnenkant van 62 millimeter zijn de ClearlineFusion zonnepanelen hoger dan andere dak geïntegreerde PV systemen. Bij plaatsing in combinatie met panlatten en tengels, rekening gehouden met een panlat van minimaal 22 millimeter en een tengel van minimaal 11 millimeter, is de totale ventilatie ongeveer 100 millimeter. Waardoor het systeem voldoet aan de gestelde eisen.

 

DC-connectoren

Voor een optimale verbinding moeten beide connectordelen afkomstig zijn van dezelfde fabrikant. De stelling dat een optimale aansluiting alleen wordt bereikt als DC-connectoren van dezelfde fabrikant worden samengevoegd, heeft geresulteerd in de eis van Nederlandse verzekeraars dat DC-connectoren van verschillende fabrikanten niet gekoppeld mogen worden. Dit kan problemen veroorzaken voor installateurs die conventionele PV-zonnepanelen gebruiken die mogelijk connectoren hebben die niet in Europa verkrijgbaar zijn of die niet identificeerbaar zijn.

Clearline fusion worden geleverd met originele Stäubli DC-connectoren. Stäubli connectoren zijn elektrische connectoren met één contact. Het gemak van deze connectoren zit in het handmatig koppelen. Dit is zeer eenvoudig dankzij het snap-in-lock ontwerp, met andere woorden een geïntegreerd plug-in connector.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×