Visuele controle en aanvullende eisen van de opdrachtgever

02 oktober 2020
Kwaliteitsborging van natuurleien is belangrijk. Dit geldt voor zowel in de restauratie als in de nieuwbouwsector. Bij Lei Import vindt een visuele controle niet alleen intern plaats maar ook door de visueel leikeurder. Verifiëren van kratnummers en visuele check van de leien

Kwaliteitsborging van natuurleien is belangrijk. Dit geldt voor zowel in de restauratie als in de nieuwbouwsector.

Een visuele controle vindt plaats bij Lei Import intern om de kwaliteit te bewaken, maar ook door de visueel leikeurders.

Als de partij natuurleien op het depot binnenkomen wordt door de magazijnman direct een eerste check gedaan. Kratnummers worden geverifieerd aan de hand van de afleverbonnen en steekproefsgewijs vindt de eerste interne visuele controle plaats.

De keuring in de pallet richt zich op de uiterlijke eigenschappen van de leien. De vorm moet geschikt zijn voor het vervaardigen van een goed leien dak. De partij natuurleien moet ten minste voldoen aan de vooraf te hand gestelde omschrijving van de betreffende natuurleien.

Bij een visuele keuring wordt vooral gelet op gemiddelde dikte, maatvastheid, vlakheid en oppervlak. Tevens wordt vastgesteld of er tijdens het transport niet te veel breuk is opgetreden.

Indien de opdrachtgever, architect of adviseur aanvullende eisen stelt met betrekking tot bijvoorbeeld vorm, afmeting of kleur is het belangrijk dat dit duidelijk en helder in het bestek omschreven staat. Op basis van deze specificatie wordt bij de groeve ingekocht en wordt tevens de visuele leikeuring uitgevoerd. Het is belangrijk dat degene die de partij controleert tevens op de hoogte is van de afspraken.

Mochten de leien niet voldoen aan de voorgeschreven aanvullende eisen dan wordt de partij afgekeurd.

Blijkt dat de partij na keuring in de krat aan de normen voor visuele keuring voldoet, kunnen op verzoek van de opdrachtgever, architect, adviseur of Rijksdienst monsters worden getrokken ten behoeve van een fysisch-chemische keuring. Dit is eveneens belangrijk dat het in het bestek omschreven staat, met een stelpost voor de mogelijke onkosten.

De kratten worden door de leideskundige voorzien van een unieke codering, die overeenkomt met de codering in het verslag. Afgekeurde partijen of kratten kunnen alleen na uitsortering van de door de keurder gemelde gebreken worden herkeurd en van een codering worden voorzien.

Eisen visuele keuring

De leien moeten ten minste voldoen aan de volgende eisen met betrekking tot dikte, vlakheid en oppervlak. Voor het aantal metingen van de dikte geldt het volgende minimum:

  • Bij minder dan vijf kratten meting uit één krat
  • Bij zes tot tien kratten meting uit twee kratten
  • Bij elf tot twintig kratten meting uit drie kratten
  • Bij een hoger aantal kratten per vijf kratten een meting uit een aselect gekozen krat

Voor het beoordelen van de vlakheid, haaksheid, vorm en oppervlakte geldt:

  • Tot twintig kratten uit vier kratten aselect trekken van 4 x 25 leien
  • Tot dertig kratten uit zes kratten aselect trekken van 6 x 25 leien
  • Bij een hoger aantal kratten worden per tien kratten 2 x 25 leien extra getrokken, in twee stapels verdeeld

Wilt u meer weten over het visueel keuren van natuurleien, neem gerust contact met ons op, ook op de website van de Nederlandse leikeurders treft u meer informatie aan.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×