De voordelen van natuurleien op daken en gevels

23 september 2022
Het dak en de gevel beschermen je woning tegen alle weersinvloeden. Heb je er ooit bij stilgestaan waarom natuurleien daken van over de hele wereld zo verschillend zijn?

In de Zwitserse bergen kom je vooral grove en natuurlijke materialen tegen, leisteen of splijtsteen platen van wel 3cm dikte op daken, terwijl we in Nederland zweren bij de 5mm dikte van natuurleien. In Engeland werkt men weer veel met 8mm dikte of zelfs 10mm. Afhankelijk van de gewenste uitstraling van een woning is veel mogelijk om het beeld dat men voor ogen heeft te realiseren.

In ons Europese klimaat moet een dak vooral tegen regen en vorst kunnen. Soms tegen veel regen in hele korte tijd. Zo zijn er bijvoorbeeld in Nederland en België gemiddeld 120-155 regendagen per jaar, in Spanje maar 50. In streken met veel regen moeten daken bestand zijn tegen al dat water en het vlot afvoeren. Een hellend of schuin dak is een veel gekozen manier van bouwen. Zo’n dak is niet alleen functioneel, maar kan ook creatief worden ontworpen, zodat het karakter aan je woning geeft. Denk bijvoorbeeld aan schuurwoningen waar dak en gevel in hetzelfde materiaal uitgevoerd worden.
Dakhellingen zijn met natuurleien al vanaf 22 graden 100% waterdicht uit te voeren. Voor gevels zijn er veel mogelijkheden in legpatronen welke uiteraard ook voor volledige waterdichting zorgen. Een van de voordelen van leisteen zijn de zeer lange levensduur van het product en de kleurvastheid.

Hoe steiler de dakhelling hoe minder capillaire werking tussen de leien, wat er voor zorgt dat er minder overlap benodigd is. Net als bij ieder ander bouwproduct zorgt geventileerd aanbrengen voor een nog langere levensduur van de gebouwschil.

Afhankelijk van de regio werd vroeger een schuin dak vaak traditioneel bedekt met keramische dakpannen (gebakken klei) / riet of natuurleien, maar er bestaan tegenwoordig ook alternatieven. Denk maar aan dakpannen van beton, zinken bekleding, hout of vezelcementleien. Onderhoud en vervangingsinterval is voor ieder product weer anders en zal al vroeg in het ontwerpproces bij de architect overwogen moeten worden. Sommige natuurleien hebben een levensduur van wel meer dan 100 jaar. Kijkend naar de totale gebruiksperiode van een natuurleien dak, dan heb je al snel 3 of zelfs 4x een vervangingsinterval met alternatieven gehad.

Natuurleien combineren een hoge beschermingsgraad met een lange levensduur. Ze zijn uitstekend bestand tegen weer en wind en zelfs stormen doorstaan ze moeiteloos. Bovendien zijn natuurleien onbrandbaar volgens de Europese brandveiligheidsnormen.

Er zijn veel soorten hellende daken. De meest voorkomende types zijn een zadeldak (met 2 hellingen), een lessenaar dak (1 helling), een schilddak (alles hellend), een mansardedak (met een knik in de dakhelling) en een tentdak (alles hellend).

Naast de vorm van het dak bepaalt ook het bedekkingsmateriaal hoe je woning eruitziet. De mogelijkheden in natuurleien geeft veel ontwerpmogelijkheden dankzij de talrijke formaten, kleuren en structuren. In combinatie met de grote verscheidenheid aan legpatronen voor gevels is het perfect mogelijk om het aan elke bouwstijl aan te passen. Met natuurleien kan iedere vorm gevolgd worden, denk hierbij ook aan rondingen en glooiingen.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Maak een afspraak in onze showroom

Contact