Heropening Ffestiniog groeve van Welsh Slate

05 april 2023
Na een sluiting van meer dan 10 jaar, is de Ffestiniog groeve weer geopend en in volle productie. Ffestiniog is een prachtige blauwgrijze leisteen met een gladde, gescheurde textuur. Door de enorme vraag naar natuurleien uit Wales heeft Welsh Slate de groeve opnieuw geopend.

Gelegen in het hart van Blaenau Ffestiniog in Noord-Wales, produceert de groeve al sinds 1818 natuurleien. Het gesteente werd gevormd door de Ordovicische leistenen bedden die meer dan 470 miljoen jaar geleden zijn ontstaan.

Ffestiniog leisteen is een uniform en homogeen gesteente met minder structuur dan de CWT-y-Bugail leien, gewonnen vanuit de naast gelegen groeve. In combinatie met enorme capaciteit van de Penrhyn groeve is producent Welsh Slate in staat grote hoeveelheden dakleien te produceren.

Verschillende sorteringen

Ffestiniog leien zijn in drie diktes verkrijgbaar: Capital, County en Celtic. De dikte van de specifieke sortering is afgestemd op de diverse vereisten van een project. Het merendeel van de productie is gericht op de formaten 50*30 cm, 40*25 cm en 30*20 cm, maar de kwaliteit van het gesteente maakt productie van dakleien van meer dan 1m lang mogelijk. De drie sorteringen hebben allemaal de intrinsieke kwaliteit die een Ffestiniog lei zo gewild maakt.

Capital

Ffestiniog Capital is de dunste variant met een gemiddelde dikte van 5,5 mm.

County

Ffestiniog County, de belangrijkste productie van de groeve, heeft een gemiddelde dikte van 7 mm.

Celtic

Ffestiniog Celtic is met een gemiddelde dikte van 9 mm de dikste sortering.

Waarom kiezen voor Ffestiniog

Natuurleien van Welsh Slate zijn van de beste kwaliteit en hebben een garantie van 100 jaar. Als het gaat om een keuze tussen Penrhyn, CWT-y-Bugail of Ffestiniog komt het meestal neer op de onderscheidende esthetische kwaliteiten van de Ffestiniog leien. De prachtige blauwgrijze kleur met een fijne, gladde structuur zorgt voor een prachtig dak dat zowel voor de restauratiesector als de moderne architectuur toegepast kan worden.

Ffestiniog leien sieren al eeuwenlang de diverse daken wereldwijd, maar de moderne bouwregelgeving vereist kwaliteitsnormen die verder gaan dan enkel prestaties uit het verleden. Klik hier voor de prestatieverklaring van de leien. Ruim 10 jaar geleden was het Rijksmuseum te Amsterdam één van de laatste projecten die Lei Import heeft mogen beleveren, lees hier meer over de restauratie van het natuurleien dak.

Enkele feiten op een rijtje:

  • Overtreft de eisen van de Europese norm NEN-EN 12326-1
  • Absorbeert minder dan 0,3% water
  • Heeft een hoge weerstand tegen zuren, waardoor de natuurlijke kleur blijft behouden
  • Onbrandbaar
  • Compatibel met andere bouwmaterialen

Benieuwd of geïnteresseerd in deze of een van onze andere leien? Kom dan eens een kijkje nemen in onze showroom in Maasbracht.

Neem contact op voor een afspraak

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×