• Nieuwbouw

Daaf Gelukschool Haarlem

Haarlem, Noord-Holland
Nieuwbouw Daaf Gelukschool in Haarlem. Voor de bekleding van de gevels leverde Lei Import de Penrhyn natuurleien uit Noord-Wales.

De Daaf Gelukschool verzorgt onderwijs voor VMBO-leerlingen die meer aandacht, begeleiding en hulp nodig hebben. De school biedt onderwijs op maat en verzorgt lessen in kleine klassen van maximaal zestien leerlingen. Dit vraagt om een passend gebouw. Gekozen is voor renovatie en uitbreiding van het bestaande gebouw.

Het bestaande gebouw is een prachtig gemeentelijk monument uit de jaren veertig, dat echter niet meer voldeed aan de huidige eisen en waarvan de logische structuur in de loop der jaren aan het zicht was onttrokken.

Het monumentale schoolgebouw wordt gekenmerkt door een geometrie met haakse hoeken en rechte lijnen. Deze heeft Koning Ellis architecten overgenomen in de nieuwbouw, die ook haaks op de locatie staat. Door de ligging van de volumes van de gebouwen ontstaan er als vanzelfsprekend verschillende buitengebieden: een entreeplein, twee schoolpleinen en een besloten binnentuin tussen het oude en nieuwe volume. De nieuwe en oude gebouwdelen zijn aan elkaar gekoppeld door een glazen gang.
Niet alleen in vorm, maar ook in uiterlijk is er in de nieuwbouw aansluiting gezocht met het bestaande, zonder het te kopiëren. Het kleurenpalet van de gevel en het dak van het bestaande gebouw -bruin, rood, oranje en grijspaars- komt in de nieuwbouw terug in eigentijdse materialen. Verduurzaamd hout, aluminium en Penrhyn natuurleien. Natuurlijk, onderhoudsvrij en levendig. Zo heeft het nieuwe bouwdeel een rustige en warme uitstraling gekregen, dat aansluit bij het bestaande maar toch een eigen karakter heeft.

Een schoolgebouw kent in de regel een strak budget, en dat vraagt om efficiënt ontwerpen en goede communicatie met productadviseurs. De kozijnen in hebben alle dezelfde breedtemaat en er zijn zoveel mogelijk standaardelementen gebruikt. Tegelijkertijd is ook grote aandacht besteed aan het detail. De kozijnen zijn verfijnd met een extra stijl, die meewerkt in het lijnenspel van de gevel.
De verticale banden met de kozijnen onderbreken een horizontale leisteen band, zodat als het ware een vlechtwerk ontstaat. Het technisch tekenwerk ten behoeve van de uitvoering is door Koning Ellis zelf uitgevoerd om de kwaliteit van het ontwerp te waarborgen en maximale controle te hebben tijdens de uitvoering.

Voor de leerlingen van ‘de Daaf’ is het belangrijk dat de school een rustige, huiselijke sfeer heeft. Structuur, duidelijkheid, rust en geborgenheid waren dan ook belangrijke voorwaarden voor het ontwerp. De ruimtelijke opzet van de nieuwbouw zorgt ervoor dat er altijd licht is aan het einde van de gang, en het interieur is bewust prikkelarm gehouden. Naast de onderwijsruimten heeft de nieuwbouw twee gekoppelde gymzalen. Het krappe binnenstedelijke kavel vroeg om efficiënt ruimtegebruik.

Voor scholen is het budget altijd beperkt en we vinden het geweldig dat het gebouw er duurder uit ziet dan het is. Het voelt rijk aan en staat erg mooi in de omgeving.

Neem contact op
  • Soort project:
  • Toepassing: Natuurleien gevelbekleding
  • Provincie: Noord-Holland
  • Dekkingswijze: Maasdekking
  • Leisteen: Penrhyn

Producten in dit project

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×