• Renovatie

Kantoor BOVAG Bunnik

Bunnik, Utrecht
Renovatie kantoor BOVAG in Bunnik. Voor deze renovatie leverde Lei Import zowel de Penrhyn als de Samaca 55 Standaard natuurlei.

Het kantoorpand van de BOVAG langs de A12 is compleet gerenoveerd.
De gesegmenteerde gevel is rond gemaakt en heeft een eigentijdse en dynamische uitstraling gekregen.
Met noviteiten als een rond gezette aluminium waterslagen met natuurleien en zeefdruk op metallic glas.

Zeinstra Veerbeek Architecten kreeg van Bovag de opdracht om de mogelijkheden te onderzoeken om het oude kantoorpand aan de Kosterijland 15 te vernieuwen.

Heembouw begon in oktober 2012 met het volledig strippen van het 30 jaar oude pand. Na het weghalen van de weinig inspirerende gemetselde gevels, de merkwaardige entreepartij en het hele binnenwerk, resteerde een betonnen skelet van kolommen en in het werk gestorte vloeren. Aanvankelijk zou de buitenspouw blijven staan en zou er een nieuwe gevel voor gezet worden. Maar een nadere studie wees uit dat met de bestaande situatie geen optimaal resultaat te boeken was en is in overleg besloten te gaan voor de volledige vervanging. Je kunt dan een hogere kwaliteit voor het gevelpakket garanderen, meer daglicht in het gebouw krijgen, met meer architectonische en bouwtechnische vrijheid werken, kortom: je krijgt kwalitatief een veel betere schil. De kantoorgevels zijn gemoderniseerd met aan de buitenzijde een compositie van leisteen in twee kleuren, blank geanodiseerd aluminium kozijnen en waterslagen die het lijnenspel benadrukken. Her en der schuin verlopende vlakken brengen de gevel nog meer tot leven. Het nieuwe gevelpakket is van buiten naar binnen opgebouwd uit: leien in staande Zwitserse dekking (gepotdekseld) op horizontale leilatten, gewolmaniseerde verticale regels, dampremmende folie, een plaat multiplex en een geïsoleerd HSB-element (Rc = 3,5). De bolling in de gevel bedraagt per stramien van 7.20 meter ruim 300 millimeter en verloopt in de draagconstructie schoksgewijs. Om de vorm vloeiende te maken heeft de architect een oplossing bedacht door het plaatsen van verticale afstandhouders van 27 tot 262 millimeter tussen de HSB-elementen en de n de leistenen huid. Het verloop is zo aan de binnenzijde opgelost en is zichtbaar in de verschillen in diepte van de vensterbanken. De kozijnen zijn gemonteerd in de HSB-elementen.
Het moderne gezicht van het Bovag hoofdkantoor wordt in hoge mate bepaald door het oeroude materiaal leisteen, welke in twee kleuren om en om in rijen zijn aangebracht tussen de 3500 meter aan aluminium tussenprofielen en waterslagen. Mede door de tussenprofielen krijgt de gevel een sterke horizontale geleding. De paarse Penrhyn lei is beeldbepalend en betreft een leisteen uit Engeland, de antraciet kleurige lei is de Samaca 55 uit Spanje. Om te ondervinden of het ontwerp het juiste gevoel opriep bij architect en opdrachtgever, is vooraf in een proefopstelling gemaakt.

Neem contact op
  • Soort project:
  • Toepassing: Natuurleien gevelbekleding
  • Provincie: Utrecht
  • Dekkingswijze: Zwitserse dekking
  • Leisteen: Penrhyn, Samaca 55 Standaard

Producten in dit project

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×